Vítám Vás na stránkách svého blogu a doufám, že čas tady strávený
pro Vás rozhodně nebude ztracený. Nechejte se inspirovat rukodělnými
výrobky nebo se jen tak procházejte spoustou výrobků kreativního maniaka...

Pokud máš zájem a chceš se mrknout i na stránky kroužku ŠIKULŮ z Krnova , které jsou plné krásných výrobků, pak klikni zde.

Postup na potahovací hmotu

23. září 2011 v 20:27 |  Recepty
Na četné žádosti jsem se snažila popsat postup výroby potahovací hmoty použité na mých dortech. Na netu se dá najít spousta různých variant, já uvádím tu svou vyzkoušenou. Použila jsem ji např. na těchto dortících :

Potahová a modelovací hmota

Potřebujeme :


Marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, citronka, bílá čokoláda (Orion), olej.

Hmota je pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce olejem a lesklá je - já to nedělám).

Bonbony se prodávají v různých barvách - dají se použít tak, jak jsou nebo z nich pod vodou smýt vrchní vrstvu barveného cukru, pak získáme bílé bonbóny, které se snáze dobarvují do požadovaného odstínu. Nebo se dají koupit např. Šmoulové nebo jiné dvoubarevné a ty pak stříhám nůžkama, čímž vzniknou dvě hmoty různých barev. Možností kombinací a dobarvování je nespočet.

Množství se dá těžko uvádět. Doporučuji udělat první várku z celého jednoho menšího balení bonbónů a sami si vyzkoušejte na jak velký dort se vám to podaří rozválet - někdo to nechává silnější, někdo vyválí téměř do průhledna. Když hmota zbyde - tím líp. Dá se do folie do lednice a kdykoliv ji chceme použít, tak stačí zlehka na pár sekund protočit v mikrovlnce.


Postup:

Do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, přidáme cca dvě lžíce citronky a pár kostiček čokolády. Zahříváme v mikrovlnce asi 20 sekund, poté promícháme lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila) a dáváme vždy tak na 6-8 sekund ještě několikrát nahřát - dokud se bonbony zcela nerozpustí. V téhle fázi to vypadá jako nechutný blivajz a ještě je to šíleně horké - tak POZOR !!.
Po rozpuštění přidáme barvivo, já používám gelové.

Potom do mísy přisypávám půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a vše míchám hnětačem. Vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už se hmota odděluje od mísy a má pevnější konzistenci, přendám na vál podsypaný škrobovou moučkou a pořádně propracuji, dokud nepřestane lepit(když tak ještě přidám malinko cukru s mlékem, ale většinou již není třeba).
Vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky).

Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao - v tom případě nebarvím gelovkama.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vlaďka Vlaďka | Web | 24. září 2011 v 8:20 | Reagovat

Blanko, díky!!! Určitě vyzkouším. Jsem sice kuchta na baterky, ale něco menšího určitě zvládnu. ;-)

2 cats-milly cats-milly | 25. září 2011 v 19:32 | Reagovat

[1]: Vladi, držím pěstičky, i když si myslím, že není třeba - určitě to zvládneš. Není to tak složité na to jak báječně a luxusně to pak vypadá. A navíc kdejaká nedokonalost se dá lehce skrýt pod nějakou ozdobu.. ;-)

3 Lady Linka Lady Linka | 5. října 2012 v 15:33 | Reagovat

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, jak ta hmota poté chutná? Jestli chutná jako ty bonbony, nebo tomu lze nějak zabránit?

4 cats-milly cats-milly | 19. října 2012 v 21:50 | Reagovat

[3]: Milá Lady linko, hmota může chutnat tak, jak budeš chtít. Tím, že je v ní kyselá citronová šťáva a napůl cukr se sušeným mlékem, tak nechutná jako ty přeslazené bonbony. Lze přidat tresť, třeba mandlovou a bude to připomínat mléčky marcipán... ;-)

5 marcela marcela | E-mail | 12. března 2013 v 12:03 | Reagovat

Ahoj. Taky jsem dělala z bombonů potahovku a vubec mě nešla válet. Dala jsem 17dkg bombonů .20dkg suš.mléka a cukru. citronádu .4 čtverečky bílé cokoa kousek 100 procentního tuku. a pak jsem to obarvila. Nešlo to ,udělala jsem pár ozdůbek. Mám tam 1 a půl dávky a nevim ,co s tím . Nepeču na zakázku ,zkoušela jsem potahovku poprvé v životě. Pak jsem narychle dělala potahovku od Aldosky a super. Na poprvé to nedopadlo špatně. Byla jsem pochválená od manžela. Dělala jsem sobě k narozkám poprvé potažený dort. Vážil 2,92 kg . Marcela Poradte co s tou potahovkou z bombonů. Když jsem to nahřála tak se to lepilo ,jak čert.

6 Milly Milly | 12. března 2013 v 13:44 | Reagovat

[5]: Milá Marcelko,
nezoufej - mě se jakž takž povedla asi až 4.-5.hmota v pořadí.  Nenapsala si jak nebo proč nešla válet...   Každopádně jsi tam dala strašně moc toho cukru a mléka - já dělám z 200g bonbónů a cukru a mléka dávám zhruba do 80g - nedá se to přesně říct, záleží jak moc se mi bonbony rozpustí - ale rozhodně ne více sypkých hmot, než je bonbonů. Já nedávám 100%tuk - v chladu příliš tuhne - dávám olej, který je tekutý a tudíž stále vláčný, tím pádem tu hmotu neztvrdí...navíc jej používám minimum - jen na vymazání misky a případně si trochu olejuju ruce při hnetení na válu.
Když mi hmota zbude, mám ji v lednici, před použitím ji opravdu zlehka nahřeji v mikrovlnce - fakt stačí zkoušet po 5 sekundách - nesmí být teplá, jen částečně povolit a zpracovávat na vále! Je to dřina, chce to sílu při válení !
Při zpracování podsypávám škrobovou moučkou. Celkově je tato hmota dost pevná a nevím jak to správně říci "gumová" - někdy se po natažení zase trochu smrskne zpátky. Záleží, jaká se mi podaří umíchat konzistence.
Rozhodně tam toho nesypej tolik - nech to třeba chvíli v klidu na stole, to mírně ztuhne a zkusíš, jestli je třeba ještě přisypávat.
Každopádně je s tou hmotou piplačka. V poslední době dávám přednost hotové hmotě od Malátků - rolovaný fondant. Finančně to při ceně sušeného mléka výjde na stejno a pracuje se s tím geniálně. A je to hned po ruce...a navíc není tak přeslazený jako všechny jiné - fakt dobře chutná.

Přeji hodně štěstí při dalším pečení !

Jo a hmota se dá použít nejen na dort - dají se s ní zdobit perníky (prostě z vyválené placky vykrajovat tvary či květinky a lepit třeba bílkem na perník) nebo si ozdobit klasický piškot upečený na plechu nebo cokoliv jiného - věřím, že hmotu upotřebíš !

zdraví  Milly ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama